Et nytt og moderne kontorfellesskap i TysvĂŚr Kommune.
I det førindustrielle jordbruket hadde gĂĽrden mange hus, og det kunne vĂŚre mange løer i et tun og pĂĽ en gĂĽrd. Den store løa i gĂĽrdstunet var først og fremst for ĂĽ lagre kornnekene fram til treskinga. Kornløa kunne den ogsĂĽ kalles. Bare i den grad det var plass ble denne løa ogsĂĽ brukt til ĂĽ lagre for. Det var som regel egne forløer â noen plassert i tunet, andre var uteløer og plassert vidt omkring i gĂĽrdens utmark, pĂĽ setra, i skogen eller pĂĽ fjellet. I tunet kunne det vĂŚre spesielle løer for høy hestene skulle ha i vĂĽronna.
Det er i dag vanlig ü forveksle betegnelsen løe med lüve. Lüven var opprinnelig et rom i løa, der kornet ble tresket. I nyere tid har büde løa og lüven blitt rom i gürdens store driftbygning, og denne bygningen kan kalles büde uthus, løe, lüve eller fjøs.
Bruken av tørrhøy har minsket i norsk landbruk de siste 50 ür. Etter krigen ble det etterhvert vanlig med ensilering, dvs. nedlegging av utørket høy blandet med silosyre i et rørformet loddrettstüende bygg som kalles en silo.
Etter ca. 1990 er siloene avløst av rundballene som bestür av nyslütt gras (høy) som rulles i plast sammen med silosyren. Rullen tettes og lagres ute til senere bruk.
Silo og rundballer reduserte behovet for løer til lagring av for til et minimum i dagens jordbruk. Behov for kornløa til lagring av kornnek før tresking forsvant med skurtreskeren.
Norge er et land der tilnÌrmet alt husdyrhold var basert pü innsamling av vinterfor og inneforing av dyra. Derfor var lagerrom til for en nødvendighet, og løene ble en dominerende bygningstype i det norske kulturlandskapet. Det gjaldt büde de smü forløene og de store driftsbygningene.
Løe og lüve finnes i mange ulike varianter med hensyn til arkitektur og konstruksjonsteknikk overalt hvor korndyrking og/eller husdyrhold dominerer i jordbruket.
SĂĽ kontakter vi deg innen 2 - 3 arbeidsdager.
Design og utvikling av
Hype